Monday, 31 December 2012

Penghujung Tahun 2012

Assalamualaikum,

Selamat pagi semua..hari nie dah sampai penghujung tahun 2012..pejam celik pejam celik sekejap masa berlalu..permulaan tahun 2012 bermula dengan kenangan manis iaitu saat aku bergelar tunang orang..pelbagai kisah suka, duka, pahit dan manis sepanjang tahun 2012..Alhamdulillah tahun 2012 aku dapat lalui dengan pelbagai dugaan dan ujian yang diberikan oleh Allah dengan tenang..walaupun adakalanya semua dugaan dan ujian yang datang boleh mematahkan semangat aku tapi dengan pertolongan dari Allah aku berjaya menghadapinya..terima kasih ya Allah..

Esok bermulanya tahun 2013..maka lagi 26 hari lagi aku bakal menjadi isteri orang..saat ini pelbagai perasaan yang bermain difikiran aku..semoga segala urusan untuk mendirikan masjid dipermudahkan oleh Allah..bila dah jadi isteri orang kena ingat tanggungjawab sebagai isteri..dah tak boleh macam orang bujang lagi..sedihnya dah nak meninggalkan zaman bujang..


Saturday, 29 December 2012

Music On Saturday #14

Assalamualaikum,




 Angin Syurga – Misha Omar

Ku himpun waktu ucapan terindah
terbenam sudah asmara
mesranya siang dan malam
selalu kau tiup kan angin syurga padaku

Ku himpun makna kata darimu
harum yang mekar di kebun hati
dan katamu sebuah kota bahagia dan berdiri...

Sehingga hujung masa
berbisik sendiri dan terbit suara kalbuku
kasihku…tuluskah cintamu
sebuah jawapan ku damba dari bibir mu...bibir mu

Tidakkah kau tahu hidup punya waktu
kasih tersia bukan itu ku mahu
andai kau membisu tentu akhirnya
perpisahan ini akan tetap terjadi



Wednesday, 19 December 2012

Khasiat Ketawa

Assalamualaikum,

Selamat petang semua.. bulan Disember nie nampaknya kurang entry dari aku coz tak ada masa nak menaip entry baru..maklumlah dah hujung tahun banyak kerja nak buat..biasanya hari rabu kebanyakan blogger keluar entry bergambar tanpa kata-kata..so hari nie aku nak update entry dengan kata-kata..

Siapa suka ketawa?orang yang suka ketawa nie boleh awet muda..so pas nie jgn kedekut nak ketawa ea..saintis nendapati ketawa 100 kali sehari mampu menghasilkan latihan otot sama seperti 10 minit mendayung..ketika ketawa terbaha-bahak, jantung akan berdetik sebanyak 120 kali..

Antara khasiat ketawa ialah:
  • Merendahkan tekanan darah
  • Merangsang mood
  • Meningkatkan daya ketahanan badan
  • Memperbaiki fungsi otak
  • Melindungi jantung
  • Merapatkan hubungan dengan orang lain
  • Melegakan perasaan
  • Membuatkan kita berasa selesa
  • Melancarkan perjalanan darah
  • Menghilangkan rasa marah
  • Meredakan tekanan (stress)
  • Meningkatkan paras oksigen dalam darah
  • Awet muda


p/s: ketawa menjadi terapi paling murah yang boleh dilakukan semua orang tanpa had.

Wednesday, 12 December 2012

Thursday, 6 December 2012

Persediaan Mental & Fizikal

Assalamualaikum,

Selamat petang semua..sekarang nie waktu lunch hour so boleh lah aku taip entry..idea banyak tapi tak taw nak mulakan yang mana satu dulu..semalam aku dapat satu berita gembira..cuba korang cer teka??yang paling gembira of course lah my mum..adik aku yang baru kahwin bln 10 hari tue call bagi taw yang dia sekarang ngah pregnant 5 minggu..so maknanya tahun depan my mum dapat 2 orang cucu..kakak ipar aku dijangka bersalin bulan 2 dan adik aku plak dijangka bersalin bulan 8..maka bertambahlah anak buah aku..tahun depan kena sediakan duit raya banyak2 nie..pas nie turn aku plak ea..hihihihi nampak sangat tak sabar..

Malam tadi bual kosong dengan my mum sebelum tido..my mum tanya lagi sebulan nak kahwin nie persediaan mental dan fizikal macam mana..perkahwinan nie ialah perkongsian hidup sebagai suami isteri disamping mencari keredhaan Allah..bagi aku, persediaan mental dan fizikal tue masih dalam proses pembelajaran..insyaAllah aku cuba berusaha untuk menjadi isteri yang solehah dan ibu yang mithali..amin..aku berdoa supaya diberikan kesabaran yang tinggi dalam menempuh alam perkahwinan ini..bukan semua orang hidup berumahtangga bahagia tapi pasti akan diberikan ujian dan dugaan dari Allah..mudah-mudahan rumahtangga yang bakal didirikan diberkati dan diredhai Allah..

Kadang-kadang aku jadi takut untuk hidup berumahtangga kerana mendengar pelbagai citer dari kawan-kawan yang telah berumahtangga..bila dengar cerita dari kawan-kawan serba sedikit mempengaruhi fikiran aku..apa yang penting my mum banyak bagi nasihat untuk aku jadikan bekalan bila berkahwin nanti..aku nie emosi sedikit bila my mum tegur atau bagi nasihat mesti nak sedih dan mula lah air mata nie nak jatuh..emak mana yang tak sedih bila anak perempuan nya bakal berkahwin..lagi-lagi aku nie memang jenis rapat dengan emak..

Friday, 30 November 2012

Jodoh Itu Rahsia Allah

Assalamualaikum,

Selamat pagi jumaat..hari terakhir dalam bulan november..sekejap je masa berlalu..esok dah masuk bulan disember bermakna dah sampai penghujung tahun 2012..perasaan semakin berdebar-debar menanti hari bahagia..semoga Allah permudahkan segala urusan persiapan majlis perkahwinan aku dan en tunang..

Jodoh itu rahsia Allah..hanya Allah sahaja yang tahu segalanya..perancangan Allah itu cantik..sudah tertulis di Luh Mahfuz dengan siapa kita berkahwin dan telah tercatat juga tarikh bila kita akan berkahwin..apa yang kita mampu buat hanya berdoa, berusaha dan bertawakal..jika belum sampai jodoh itu, banyakkan lah bersabar dan terus berdoa..Allah maha mendengar segala permintaan hambanya cuma lambat atau cepat saje Allah makbulkan doa kita..

Aku bersyukur dengan perancangan Allah tetapkan pada diriku..Allah sengaja pertemukan aku dengan orang yang salah tetapi akhirnya Allah pertemukan aku dengan orang yang betul-betul jodoh aku..bila Allah dah berkata "kun fa ya kun" maka terjadilah perkara tersebut..aku bercinta dengan en tunang selama 6 bulan dan terus mengikat tali pertunangan..alam pertunangan tidak sentiasa indah, kadang-kadang kita diberikan ujian dan dugaan untuk mengajar kita erti kehidupan yang sebenar..

 Pesanan untuk kawan-kawan yang belum bertemu jodohnya, jadilah orang yang terbaik pada diri sendiri, ibubapa, kawan-kawan dan orang-orang yang berada disekeliling..bila kita jadi yang terbaik InsyaAllah jodoh itu pasti hadir..jangan mudah berputus asa..teruskan berusaha dan berdoa pada Allah..


sumber: google



Thursday, 29 November 2012

Hadiah Hari Jadi | Corset

Assalamualaikum,

Selamat tengah hari semua..dah lama tak update blog..bulan nie kan bulan paling sibuk buat aku..hari khamis yang lepas masa cuti hari keputeraan Sultan Johor, en tunang ajak pegi KL beli barang hantaran mana yang tak complete lagi..persiapan untuk barang hantaran hampir 90% tapi belum sempat lagi aku nak buat gubahan..

Aku pegi KL sampai hari sabtu..sebab ape aku saje balik BP hari sabtu coz hari jadi aku jatuh pada hari ahad..en tunang ajak celebrate birthday dan suruh aku pilih hadiah sendiri..tak suprise lah coz aku dah taw hadiahnya..sorry lah aku terlupa nak amik gambar pada hari kejadian..en tunang ajak makan kt Kenny Rogers..bukan selalu makan kat sini..after makan baru kitaorang pegi cari hadiah..asalnya aku request nak suruh en tunang beli cincin emas putih tapi last minute aku tukar plan nak hadiah sunglasses..


Semalam en tunang call bagi taw pasal corset..dia beli kan aku corset jenama elken sebagai hadiah hari jadi..aku rasa peliklah tiba-tiba en tunang suruh aku pakai corset..aku tanya lah kenapa belikan corset so jawapan en tunang ialah suruh aku nampak lagi cantik..dalam kepala aku mula lah fikir bukan-bukan..hihihihi aku tak pernah pakai corset sebelum nie mesti rasa tak selesa masa awal-awal pakai nanti..pagi tadi aku search dalam google pasal corset elken..kat bawah nie contoh corset yang aku kena pakai lepas nie..

sumber: google


Wednesday, 7 November 2012

Tuesday, 6 November 2012

Aktiviti Bulan November | No. 25

Assalamualaikum,

Selamat pagi semua..bulan november nie boleh di katakan bulan yang paling aku sibuk selain bulan-bulan lain..nampak tak kesibukan aku nie mengalahkan jadual perdana menteri..hari nie aku ada meeting dan esoknya lagi aku ada meeting..minggu depan cuti umum sempena depavali dan awal Muharam..

Bukan sibuk dengan kerja-kerja ofis tapi aku juga sibuk dengan aktiviti kemasyarakatan..ayat aku mengalahkan ayat wakil rakyat je..hihihihi maksud aku aktiviti kemasyarakatan tue ialah kena attend majlis kahwin kawan-kawan..majlis kahwin aku insyaAllah tahun depan..tapi persiapan baru buat 40%..


Bulan november nie ofis aku ada buat 2 event besar iaitu TechRural 2012 dan ICME 2012..aku telah dilantik sebagai ajk untuk event ICME 2012..tahun nie je aku sibuk nanti tahun depan aku dah sibuk dengan perkara lain..hehehe


Ada apa dengan no. 25 nie? banyak kaitan no. 25 nie dalam kehidupan aku..cer tengok list kat bawah nie:
  •  25. 11 - My Birthday (jgn lupa bagi hadiah ea..)
  •  25. 6 -  Birthday en. tunang
  •  25. 7 - Birthday kak wati (bakal akak ipar)
  •  25. 8 - Birthday adik lelaki
  •  25. 5 - Birthday nenek
 selain tue senang nak ingat gaji masuk..lau gaji orang keje gov kan masuk pada 25hb..sebab tue aku suka sangat dengan no. 25 nie..

Thursday, 1 November 2012

Zafran Waktu Kecik

Assalamualaikum,

Selamat pagi..semoga hari nie lebih baik dari semalam..cepatnya masa berlalu, dah masuk bulan november maka banyak lah undangan majlis kahwin yang aku dapat..bila dah cuti sekolah ramailah yang mengambil kesempatan untuk buat majlis kahwin, majlis aqiqah, majlis berkhatan, majlis bertunang dan macam-macam majlis lah..

Pagi nie sampai ofis awal..so sementara belum buat keje aku buka lah folder gambar anak buah aku yang sulung nie..masa nie dia lah satu-satunya cucu kesayangan mak..tengok gelagat dia masa kecik-kecik geramnya..so korang layan gambar dia kat bawah nie ea..


Muhammad Rifqi Zafran waktu kecik:







Wednesday, 31 October 2012

Saturday, 27 October 2012

Music On Saturday #13

Assalamualaikum,




Haji Menuju Allah - Raihan

Labbaikallahumma Labbaika
Labbaika Laa Syarikalaka Labbaika
Innalhamda Wal Ni'mata
Laka Wal Mulk Laa Syarikalaka
...(2x)

Pergi haji
Artinya menuju Allah yang esa
Membawa hati dan diri yang hina
Memberi hadiah kepada Allah
Berhati-hatilah menghadapNya

Setiap hamba
Pergi haji dengan segala yang baik
Hati yang baik akhlak yang baik
Harta yang halal hati yang bersih
Niat yang suci amal mulia

Pergi haji
Ilmu tentangnya mestilah ada
Agar syarat dan rukun tepat sempurna
Sah dan batalnya dapat dijaga
Agar amalan hajinya tidak sia-sia

Tata tertib dan akhlak kenalah jaga
Buatlah dengan tenang serta tawadu'
Sabar dan tolak ansur mestilah ada
Jangan berkasar merempuh manusia

Tanah haram jagalah pantang larangnya
Pergi haji bukannya masa untuk membeli belah
Beringatlah betulkanlah niat kita
Moga-moga haji kita diterima

Jagalah pantang larangNya
Yang boleh rusakkan hati
Jauhkan maksiat dan yang sia-sia
Takutkan Allah yang esa
Ingat selalu padaNya
Agar kita senantiasa memiliki jiwa hamba  


Thursday, 25 October 2012

Salam Aidiladha

Assalamualaikum,

Selamat pagi semua..hari nie 25hb Oktober bersamaan 9 Zulhijjah..ada sape2 yang berpuasa hari nie?sempena hari wukuf di Arafah elok kita berpuasa sunat..sesiapa puasa sunat pada hari nie banyak kelebihannya..esok dah Hari Raya Aidiladha..ofis terasa sunyi sepi kerana ramai staf yang dah start cuti untuk pulang ke kampung..

Tahun nie family aku sambut Hari Raya Aidiladha secara sederhana kerana nenek menunaikan fardu haji bersama mak saudara..so suasana pagi raya mesti sedih..selalu lau balik kampung nenek lah orang yang paling sibuk pada pagi hari raya..

Di kesempatan nie, aku ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidiladha kepada semua rakan blogger..kepada rakan blogger yang memandu untuk pulang ke kampung pada hari nie atau esok hati-hati memandu di jalan raya..pandu dengan selamat..


Wednesday, 24 October 2012

Monday, 22 October 2012

Beza Air Mineral & Air Minuman

Assalamualaikum,

Khusyuk sangat buat kerja sampai tak sedar dah pukul 12.00 tengah hari..maklumlah hari isnin kena buat kerja laju-laju coz nanti boleh goyang kaki lepas tue..hihihi maksud aku hari jumaat kan dah cuti Hari Raya Aidiladha..so semua keje kena siapkan sebelum cuti panjang..pagi tadi ada baca perbezaan air mineral dan air minuman..memang betul pun ada beza lau minum air mineral dan air minuman..aku kongsi kan info yang aku dapat di sini..

Air Minuman (Suling)
Rasanya lebih payau dan kelat. Manakala penutupnya akan hadir di dalam warna putih sahaja. Jika anda memilih air minuman putih ini, pastikan anda melihat dahulu tulisannya dan pastikan tidak tertulis "air minuman". Kebiasaannya, air minuman dijual dengan harga yang lebih murah. Proses air minuman ini bermula dari air paip air yang disuling. Semasa proses penyulingan, beberapa mineral ditambah. Selepas proses pembersihan air itu pula membuatkan bahan kimia dan mineral yang ditambah telah berkurang. Disebabkan itu, rasanya sedikit berlainan daripada air mineral semula jadi.


Air Mineral semula jadi
Kebanyakkan air mineral yang dijual rasanya lebih menyegarkan. Manakala penutup botolnya akan hadir di dalam warna biru sahaja. Sebelum memilih, pastikan ada tertera tulisan "Air Mineral". Kebiasaannya, harga sebotol air mineral lebih mahal berbanding air minuman. Tidak salah rasanya menghabiskan duit untuk membeli air yang lebih bersih dan terjamin kualitinya bukan? Proses air mineral ini bermula dari bawah tanah dan dipam naik ke atas untuk menjalani proses penyulingan. Selepas itu barulah dibotolkan.


Friday, 19 October 2012

Kelebihan Bulan Zulhijjah

Assalamualaikum,

Selamat pagi jumaat..hari nie merupakan hari ke 3 Zulhijjah..alhamdulillah nenek dan makcik telah sampai ke tanah haram iaitu Makkah al-Mukaramah untuk menunaikan rukun islam yang ke lima iaitu fardu haji..semoga segala urusan menunaikan fardu haji dipermudahkan oleh Allah dan pulang dengan haji yang mabrur..amin..hari nie aku berkongsi ilmu tentang kelebihan bulan Zulhijjah..

Zulhijjah merupakan bulan yang menghimpunkan beberapa ibadat yang tidak ada pada bulan lain iaitu ibadat haji, ibadat korban disamping solat, sedekah serta amalan berzikir sebagai mendekatkan diri kepada Allah..

Imam al Bukhari Rahimahullah meriwayatkan daripada Ibnu ‘Abbas r.a bahawa Rasulullah s.a.w bersabda bermaksud:
 "Tidak ada hari yang lebih baik di sisi Allah untuk lakukan amalan kebaikan selain sepuluh hari terawal dalam bulan Zulhijjah". Para sahabat bertanya, adakah jihad fisabilillah tidak boleh menandingi amalan yang dilakukan pada sepuluh hari tersebut ?" Rasulullah bersabda, "Jihad pun tidak boleh menandingi melainkan dia keluar berjihad dengan jiwa dan hartanya kemudian tidak pulang dengan keduanya". (Hr Bukhari) 

 Daripada Ibnu Abbas telah berkata, Sabda Rasulullah s.a.w yang bermaksud: 
"Tiada daripada hari-hari yang begitu lebih di sisi Allah dan tiada amalan padanya lebih disukai Allah daripada hari-hari sepuluh ini (1 - 10 Zulhijjah). Maka perbanyakkanlah tahlil, takbir maka sesungguhnya ia merupakan hari-hari tahlil, bertakbir dan berzikir kepada Allah. Dan puasa sehari daripadanya menyamai puasa setahun dan beramal padanya digandakan 700 kali ganda". (HR Al-Baihaqi)

 Diantara amalan yang boleh dilakukan pada 10 hari awal dalam bulan Zulhijjah ialah:
1. Menunaikan ibadah haji dan umrah yang merupakan sebaik-baik amalan. Banyak hadis menyatakan kelebihan ibadah ini di antaranya: Sabda Rasulullah s.a.w.: "Satu umrah ke umrah yang lain menghapuskan (dosa) yang dilakukan di antara keduanya dan haji yang baik (diterima) tiada baginya balasan melainkan syurga".

2. Berpuasa pada hari-hari tersebut atau sekadar kemampuannya – terutamanya pada hari Arafah. Tidak dinafikan bahawa puasa adalah di antara amalan yang terbaik dan ia adalah pilihan Allah seperti yang dinyatakan di dalam sebuah hadis qudsi, "Puasa itu adalah bagiKu dan Akulah yang membalasinya, dia meninggalkan keinginan nafsunya, makanan dan minumannya semata-mata keranaKu".

Imam Muslim meriwayatkan dari Abi Qatadah r.a. bahawa Rasulullah s.a.w bersabda, "Puasa pada hari Arafah, saya mengharap Allah akan menghapuskan (dosa) setahun yang lalu dan setahun yang mendatang". Puasa ini adalah bagi mereka yang tidak berwuquf di padang Arafah.

3. Takbir (Allahu Akbar) dan berzikir padanya, firman Allah s.w.t yang bermaksud, (Dan supaya mereka menyebut nama Allah pada beberapa hari yang termaklum), hari-hari tersebut dijelaskan sebagai 10 hari di bulan Zulhijjah. Sebab itulah para ulama menyarankan supaya diperbanyakkan berzikir pada hari-hari tersebut sebagaimana mafhum hadis Ibnu Umar r.a. yang diriwayatkan oleh Imam Ahmad, di antaranya, "Oleh kerana itu perbanyakkanlah padanya tahlil (La Ilaha Illa Allah), takbir (Allah Akbar) dan tahmid (Alhamdulillah)".

4. Bertaubat dan meninggalkan segala maksiat dan dosa, semoga dengan amalan baik dapat mencapai keampunan dan rahmat Allah. Ini kerana maksiat adalah punca kepada jauh dan terhindarnya seorang hamba dari rahmat Allah manakala ketaatan pula adalah punca dekat dan kasihnya Allah kepadanya.

5. Memperbanyakkan amalan soleh terutama amalan sunat tambahan seperti solat sunat, berjihad, membaca al-Quran, menyeru kepada kebaikan, mencegah kemungkaran dan seumpamanya kerana semuanya akan digandakan pada hari-hari tersebut.

Amalan yang dikerjakan ketika itu walaupun kecil tetapi ia lebih disukai oleh Allah dibandingkan pada hari-hari lain. Begitu juga amalan yang besar seperti berjihad di jalan Allah yang dikategorikan di antara amalan yang terbaik, tidaklah mendapat kehebatan pahala pada hari-hari itu melainkan apabila kuda (kenderaan) yang ditungganginya terbunuh (binasa) dan darahnya keluar (dia cedera atau mati syahid).

6. Disyariatkan bertakbir pada beberapa hari yang mulia itu pada waktu siang atau malam terutama selepas menunaikan fardu solat lima waktu yang dikerjakan secara berjemaah.
Bagi mereka yang tidak menunaikan ibadah haji, takbir bermula dari waktu subuh hari Arafah (9 Zulhijjah) dan bagi yang menunaikannya takbir bermula pada waktu Zuhur hari raya haji (10 Zulhijjah), semuanya berakhir sehingga waktu Asar pada hari ke-13 Zulhijjah.

7. Disyariatkan amalan korban (menyembelih haiwan ternakan) pada hari raya haji dan hari-hari Tasyriq (11, 12 dan 13 Zulhijjah). Ia merupakan sunah Nabi Ibrahim a.s. setelah Allah s.w.t mengujinya dengan perintah menyembelih anaknya Ismail tetapi ditebus ujian itu dengan digantikan seekor haiwan untuk disembelih.

8. Setiap muslim hendaklah berusaha menunaikan solat hari raya secara berjemaah, mendengar khutbah oleh imam selepas solat tersebut supaya mendapat pengajaran daripadanya.

Sepatutnyalah kita mengetahui hikmat di sebalik perayaan ini. Ia merupakan hari menyatakan kesyukuran dengan melakukan kebaikan. Janganlah pula dilakukan padanya perkara yang mendatangkan kemurkaan Allah dengan mengerjakan maksiat, kesombongan, pertengkaran dan sebagainya yang boleh menjadi sebab kepada terhapusnya amalan kebaikan yang dikerjakannya sebelum itu.

9. Penuhilah hari-hari berkenaan dengan ketaatan kepada Allah, berzikir, bersyukur, menunaikan perintah-Nya, menjauhi larangan-Nya, mendekatkan diri kepada-Nya semoga mendapat rahmat dan keampunan-Nya.

Dengan perkongsian ilmu nie, marilah kita sama-sama merebut kebaikan pada 10 hari awal di bulan Zulhijjah..

Thursday, 18 October 2012

Budak Comel

Assalamualaikum,

Selamat petang semua..dah lama tak update blog..selama nie aku sibuk jadi PA (pembantu peribadi) kepada mak dan adik aku..maklumlah adik aku kan kahwin pada hari sabtu yang lepas..so aku kena lah uruskan segala persiapan dari A sampai Z..aku cuma 2 beradik perempuan je..sape lagi lau bukan aku yang sibuk uruskan segalanya..

Kisah adik aku kahwin nanti review kemudian ea..so hari nie aku nak cerita pasal anak sedara yang comel dan banyak cakap..walaupun umur baru 2 tahun 6 bulan tapi bila dia dah start cakap tak boleh nak berhenti..dia lah penghibur family aku..bila suruh bergambar ikut mood dia nak posing macam mana..


 nie dia budak comel..namanya Nur Raisha Zulfa..



Wednesday, 10 October 2012

Tuesday, 2 October 2012

Pembantu Pengawas

Assalamualaikum,

Selamat pagi..first entry di bulan oktober..hari nie aku nak udate entry laju-laju..baca tak tajuk entry kat atas..untuk makluman semua, aku di lantik sebagai pembantu pengawas untuk menjaga exam student diploma..bunyi macam menarik kan..nie fisrt time aku jaga student exam..rasa nervous..walaupun umur student diaorang nie pangkat adik tapi aku tetap nervous..aku tak tahu sebab ape..

so aku kena jadi pembantu pengawas selama 5 hari..tak ada elaun pun..cuma di bagi kupon makan sebanyak RM 3.00..tue pun kira bersyukur dari tak di bagi langsung kan..teringat aku zaman belajar dulu..nie yang terasa bersemangat nak sambung belajar tapi kena tunggu masa yang sesuai..


nampak tak angka kat jumlah pengunjung..angka tue sama dengan tahun kelahiran aku..


Saturday, 29 September 2012

Music On Saturday #12

Assalamualaikum,




Muara Hati – Siti Nurhaliza & Hafiz AF7

Cinta terpisah ruang waktu
Tetap cinta bersatu dalam hatiku
Walau raga kita tak mungkin bersama
Ku yakini hati kan tetap setia


Ku percaya kemana pun kau berjalan
Suara cinta menuntunmu kepadaku
Kerna bila cinta sudah bersemadi
Takkan terpisah hati


[Chorus]

Demi cinta dalam hatimu
Ku yakin engkau untukku
Meski jejak pisahkan kita
Cinta kan bawa kembali padamu


Aku ada kerna kau ada
Dan cinta hatiku hanyalah untukmu

Jalanku tertuju padamu
Kemana pun kan pasti kembali


[Ulang chorus]

Demi cinta dalam hatimu
Biarkan aku merasuk
Bersatu dalam hatimu
Hanya dirimu dan aku


Demi cinta dalam hatimu
Biarkan aku merasuk (merasuk dalam hati)
Cinta

Friday, 28 September 2012

Ciri-ciri Isteri Solehah

Assalamualaikum,

Selamat pagi semua..pagi nie aku share sedikit ilmu mengenai ciri-ciri isteri solehah..semoga apa yang aku share disini dapat dikongsi bersama dengan semua rakan blogger..

 Ciri-ciri isteri solehah:
- Mengakui dan menerima kenyataan bahawa suami ialah ketua di dalam kepimpinan keluarga sesebuah rumah tangga.

Tiada siapapun boleh menyangkal bahawa suami telah diberikan kelebihan satu darjah daripada isteri.

Satu kurniaan Allah yang meletakkan suami bertanggungjawab menjaga serta mengawal keselamatan dan kesejahteraan perjalanan hidup keluarganya di dunia dan di akhirat serta suami wajib memberi nafkah isteri dan anak-anaknya.

Firman Allah: Kaum lelaki itu adalah pemimpin bagi kaum wanita, oleh kerana Allah telah melebihkan sebahagian mereka (lelaki) atas sebahagian yang lain (wanita), dan kerana mereka (lelaki) telah menafkahkan sebahagian daripada harta mereka. (An-Nisa: 34)

- Memberi keutamaan hak suami kerana bagi seorang isteri tidak ada hak yang lebih utama kepadanya selain hak suami.

Aisyah r.a. pernah bertanya kepada Rasulullah mengenai hak siapakah yang lebih utama diberikan oleh seorang isteri. Rasulullah s.a.w. menjawab, suaminya. Apabila ditanya mengenai hak siapakah yang lebih utama diberikan oleh suami. Baginda menjawab, ibunya. (Hadis riwayat Hakim)

- Bersifat amanah iaitu menjaga maruah diri sendiri sebagai isteri dan menjaga maruah suami terutama di dalam perkara-perkara rahsia peribadi dan rumah tangga. Isteri ialah orang yang paling hampir kepada suami yang tahu segala kekurangan dan kelemahan suaminya. Membuka rahsia suami atau menyebarkannya akan menjejaskan kewibawaan suami, sekali gus menggugat keharmonian rumah tangga kerana suami telah hilang kepercayaan terhadap isteri.

- Bijaksana mentadbir harta benda suami tanpa membazirkannya. Jangan meminta sesuatu yang di luar kemampuannya kerana hal yang demikian akan menyebabkan tekanan dan ketegangan di dalam kehidupan suami.

- Sentiasa bersedia untuk menggembirakan hati suami, sama ada dengan tingkah laku yang menawan, tutur kata yang menjadi penawar serta perhiasan diri zahir dan batin.

Rasulullah s.a.w. bersabda: Tiada faedah yang paling baik diperoleh seorang mukmin (suami yang beriman) selepas bertaqwa kepada Allah azza wa jalla selain isteri yang solehah. Apabila suami menyuruhnya, ia mentaatinya. Jika suami memandangnya ia menggembirakan hati suaminya. Sekiranya suami bersumpah, ia memenuhi sumpah suaminya itu. Apabila ia keluar kerana bertugas atau berjuang, ia menjaga maruahnya dan maruah suaminya serta menjaga harta benda suaminya dengan cara berjimat cermat membelanjakannya. (Riwayat Ibnu Majah)

Isteri wajib mentaati perintah suaminya selagi ia tidak bertentangan dengan kehendak Islam. Tetapi sayangnya ramai di kalangan suami yang menyalahgunakan pengertian taat ini. Mereka mengambil kesempatan untuk membebankan isteri dengan pelbagai hal yang tidak wajar.

- Berusaha menambah ilmu pengetahuan dan mempertingkatkan nilai-nilai akhlak yang murni supaya sejajar dengan petunjuk yang diarahkan oleh Islam mengenai sahsiah seorang isteri yang seharusnya dipilih oleh suami.

Sabda Rasulullah s.a.w., Seorang wanita itu dinikahi kerana salah satu daripada sifat-sifat utamanya; kejelitaannya, hartanya, akhlaknya dan agamanya. Hendaklah kamu memilih wanita yang memiliki agama dan akhlak, kamu akan beruntung kelak. (Riwayat Ahmad)

- Mempunyai sifat redha, yakin diri serta tawakal kepada Allah untuk menghadapi sebarang masalah dan cabaran hidup berkeluarga selaras dengan firman Allah, Bergaullah dengan isteri-isteri kamu menurut cara yang wajar dan baik. Sekiranya kamu berasa tidak senang disebabkan perangai mereka, bersabarlah mungkin dalam perkara yang kamu tidak suka itu Allah menjadikan kebaikan yang banyak.  
(An-Nisa: 19)

Walaupun ayat ini ditujukan kepada suami, pengajaran yang terkandung amat perlu menjadi panduan kepada para isteri. Setiap orang hendaklah menyedari hakikat bahawa tiada seorang pun yang cukup sempurna dalam segala aspek. Oleh kerana itu kita perlu berusaha memperbetulkannya dan menyelesaikannya.

Rasulullah memberi panduan, Janganlah seorang suami yang mukmin membenci isteri yang mukminah disebabkan tingkah lakunya. Jika ia tidak berkenan kepada satu daripada tingkah lakunya, tentu masih ada tingkah lakunya yang lain amat disenanginya. (Hadis sahih)

- Membantu dan menolong suaminya agar menjadi anak yang sedia berbakti kepada kedua-dua ibu bapanya, lebih-lebih lagi ibunya yang telah lanjut usia, uzur dan miskin kerana tanggungjawab anak lelaki lebih berat dan lebih utama terhadap kedua-dua ibu bapanya.

- Bersedia menjadi penyokong kuat kepada perjuangan suaminya iaitu perjuangan yang tidak menyimpang dari garis-garis yang dibenarkan oleh Islam.
Sabda Rasulullah s.a.w., Allah memberi rahmat kepada seorang isteri yang jika ia bangun malam dan solat, ia membangunkan suaminya supaya sembahyang bersamanya. Tetapi sekiranya suaminya enggan, direnjiskan air ke muka suaminya dengan penuh kasih sayang.

- Berusaha menjadi ibu yang baik, bertanggungjawab mendidik dan mengasuh anak-anaknya menjadi baik dan dapat melaksanakan hukum-hakam agama, berakhlak mulia sehingga menjadi teladan kepada orang ramai.

Inilah sebahagian daripada sahsiah isteri yang seharusnya ada pada setiap wanita untuk mencapai kesempurnaan hidup berkeluarga dan mendapat keredhaan Allah yang diharapkan oleh setiap suami seperti doa Nabi Daud a.s.: "Ya Allah, aku mohon kepada-Mu dikurniakan seorang isteri yang solehah, yang dapat membantuku menyelesaikan urusan duniaku dan urusan akhiratku.''


sumber: dakwah2u 

Wednesday, 26 September 2012

Kursus Perkahwinan

Assalamualaikum,

Selamat pagi semua..dah lama tak update entry baru..sekarang nie mood nak update entry dah menurun..ada sape2 yang boleh bagi taw mcm mana nak naik kan semangat rajin update entry selalu tak..lau ada sape2 yg bagi taw nanti aku bg duit 20sen..hihihi

Hari sabtu dan ahad yang lepas, aku dan en tunang pergi attend kursus kahwin di Pejabat Kadi, Batu Pahat..kursus kahwin nie wajib diambil bagi sesiapa yang ingin berkahwin..so aku dan en tunang dah berjaya dapatkan sijil kursus kahwin..pas nie kena amik borang nikah dan borang ujian HIV..walaupun aku dan en tunang kahwin tahun depan tapi proses nak lengkapkan borang nikah dan ujian HIV ambil masa gak..

Sebenarnya, aku dah pernah pergi kursus kahwin nie tapi sijil kursus kahwin tue aku lupa letak kat mana..tak pe lah, bagus gak aku pergi lagi sekali untuk tambahkan ilmu pengetahuan yang dah lama aku tinggalkan..bezanya dulu masa aku amik kursus nie dengan kawan-kawan tapi kali nie rasa lain coz aku pergi dengan en tunang..ilmu yang aku dapat nie akan membantu aku dalam menjalani kehidupan sebagai suami isteri nanti..insyaAllah..



Wednesday, 5 September 2012

Wordless Wednesday #15

Assalamualaikum,



salah satu replika bangunan dalam taman mini LEGOLAND..semua replika yang dibina berasaskan Lego..

Tuesday, 4 September 2012

Jom Pergi Legoland

Assalamualaikum,

Selamat pagi..dah lama tak update blog dengan entry baru..so hari nie saje aku nak buat tajuk gempak sikit..pada hari ahad yang lepas aku, en tunang and family pergi LEGOLAND..en tunang dapat tiket free sempena hari terbuka LEGOLAND so aku tak nak lepaskan peluang nie..lepas melawat makcik aku kat Hospital Sultanah Aminah, JB terus kitaorang drive laju2 pergi sana..

Lau sesiapa nak pergi sana senang je..korang tengok je signboard ke LEGOLAND..selagi tak jumpa korang jgn masuk mana2 simpang ea..bagi sesiapa yang ingin pergi sana,15/09/2012 adalah hari pembukaan LEGOLAND secara rasmi..tiket masuk bagi dewasa RM 140 dan kanak-kanak RM 110..bagi kanak-kanak 3 tahun ke bawah free..


tiket free yang en tunang dapat


p/s: nanti kan next entry ea..aku tak sempat nak edit gambar lagi..

Thursday, 16 August 2012

Ucapan Hari Raya

Assalamualaikum,

Selamat petang semua bloggers..mesti ramai yang dah start cuti untuk pulang ke kampung halaman..maklumlah sekolah dah start cuti hari nie..pada yang memandu untuk pulang ke kampung sentiasa berhati-hati di jalan raya dan pandu dengan cermat ea..jangan berlumba di jalan raya untuk cepat sampai ke destinasi..

Tinggal beberapa hari lagi, syawal bakal menjelma..so aku ingin mengambil kesempatan untuk mengucapkan selamat hari raya aidilfitri kepada semua bloggers..walaupun readers tidak ramai tapi aku tetap menghargai bloggers yang sudi singgah di blog yang tak seberapa nie..aku mohon ampun dan maaf jika ada terkasar bahasa dan ada kata-kata yang menyinggung perasaan pembaca blog..jika ada kesempatan jemputlah datang beraya ke rumah ea..




Tuesday, 14 August 2012

Minggu Akhir

Assalamualaikum,

Sekejapnya masa berlalu..diam tak diam sekarang dah masuk minggu terakhir bulan Ramadhan..terasa sayu bila bulan Ramadhan akan melabuhkan tirainya dalam beberapa hari lagi..mungkinkah akan ada Ramadhan untuk kita lagi pada masa akan datang..sama-sama lah kita berdoa supaya dipanjangkan umur agar dapat menjalankan ibadat puasa dengan kesihatan yang baik..

Minggu akhir kerja nie tak ada mood nak buat kerja..kepala dah fikir macam-macam nak buat untuk persiapan raya..mesti ramai yang dah start cuti awal kan coz cuti sekolah di awalkan pada hari khamis..untung cikgu-cikgu sekarang dapat cuti raya awal..aku amik cuti 3 hari je..nak cuti lama-lama pun bosan gak..

Sana-sini orang dah mula pasang lagu raya..nie yang buat aku tak sabar nak raya..tahun nie aku sambut hari raya ala kadar je..semalam pergi beli kan baju raya ready made untuk mak..nak beli kain dan hantar kat tailor dah tak sempat..lagi pun beli ready made nie senang tak payah fikir nak cari tailor..so sekarang fikir menu apa nak masak dipagi hari raya?kawan-kawan sila bagi idea..
 

Tuesday, 31 July 2012

Kelebihan Ramadhan

Assalamualaikum,

Selamat pagi semua..hari nie dah masuk 11 Ramadhan..marilah kita sama2 tingkatkan amalan di pertengahan bulan Ramadhan..semoga segala amalan yang kita lakukan diterima ALLAH s.w.t..

Diantara kelebihan Ramadhan:
  • umat manusia akan dinaungi Ramadhan..bagi yang telah meninggal dunia terlepas daripada seksaan kubur..
  •  bulan penuh keberkatan dan terdapat satu malam yang mana nilainya adalah lebih baik daripada 1000 malam..
  •  amalan sunat sama dengan solat fardu, manakala solat fardu mendapat 70 kali lipat ganda, bulan sabar dan pahalanya adalah syurga, bulan menambah rezeki..
  • merupakan bulan keampunan, doa yang paling makbul iaitu doa sebelum berbuka puasa, sepertiga malam..
  • kelebihan terbesar ialah 10 hari pertama adalah mulanya rahmat, 10 hari pertengahan adalah maghfirah (keampunan) dan 10 hari terakhir adalah dijauhkan daripada api neraka..

Wednesday, 25 July 2012

Tuesday, 24 July 2012

Hikmah Berzikir

Assalamualaikum,

Selamat pagi semua..alhamdulillah dah masuk hari ke 4 kite berpuasa..marilah kita tingkatkan amalan dibulan mulia nie..semoga segala amalan yang kita lakukan dapat diterima oleh Allah s.w.t..amin..selain membaca al-quran dan bersedekah, amalan sunat yang kita boleh lakukan ialah banyakkan berzikir..sambil buat kerja kat ofis tue boleh berzikir dalam hati atau dengan suara perlahan..

Dengan berzikir kita dapat banyak hikmah..antaranya:

Firman Allah s.w.t maksudnya
 "Dan orang-orang lelaki yang banyak menyebut (mengingati) Allah dan orang-orang perempuan yang banyak menyebut Allah, maka Allah telah menyediakan untuk mereka keampunan dan ganjaran pahala yang besar"
(al-Ahzab 35)

Dari Rasulullah s.a.w

 "Sesiapa yang mengucapkan 'Subahanallah hil'azimi Wabihamdih' maka akan ditanamkan untuknya sepohon pokok tamar di dalam syurga"
(H.R Muslim)

Akan mendapat keredhaan Allah dan memperolehi ketenangan pada hati serta dapat merasakan kelazatan iman di dalam jiwa..
• Akan menimbulkan kejernihan, kemanisan pada hati dan wajah..
• Akan mendapat kasih sayang, kecintaan serta keampunan dari Allah serta dimurahkan rezekinya..
• Akan dapat merasakan betapa besar, agung, hebat dan berkuasanya kerajaan Allah..
• Akan segera mendapat pembelaan dari Allah bila seseorang itu berada di dalam kesusahan dan kedukaan..
• Akan mendapat penghormatan dan doa dari sekalian para malaikat..
• Akan memperolehi pohon tamar di dalam syurga kelak, semakin banyak ia berzikir maka semakin banyaklah pohon-pohon tamar itu untuknya..
• Akan mendapat nur (cahaya) dari Allah dalam kehidupan di dunia ini, di alam barzakh dan juga pada titian sirat nanti..
• Dapat membina rumah dan juga istana di dalam syurga. Bila kita berhenti berzikir maka berhentilah pembinaannya di syurga..
• Dapat menjadi pendinding dan juga perisai dari neraka jahannam..
• Dapat mendekatkan diri kepada Allah untuk membuka pintu masuk segala kebaikan..
• Dapat menghalau dan mematahkan gangguan syaitan terhadap dirinya..
• Dapat menghilangkan perasaan runsing yang bersarang di dalam hatinya..
• Dapat membersihkan hatinya daripada segala jenis kotoran dan juga penyakit..
• Dapat menjauhkan dirinya dari segala jenis ketakutan dan kebimbangan..
• Dapat menghapuskan dosa-dosa kecil serta maksiat kecil..
• Dapat melepaskan seseorang yang berzikir itu dari sifat munafik..
• Bila seseorang itu menyertai majlis zikir maka sebenarnya ia telah menyertai majlis yang dihadiri oleh para malaikat..
• Akan sentiasa diingati oleh Allah seperti dalam firman-Nya, "ingatlah kamu kepadaKu maka Aku akan mengingatimu"..

marilah kita sama-sama berzikir agar mendapat keredhaan dari Allah s.w.t 

sumber: dakwah2u

Saturday, 21 July 2012

Music On Saturday #11

Assalamualaikum,


Rindu Ramadhan - Devotees

Yang tahu persiapkan diri
Yang rindu tak sabar menanti
Hadirnya setahun sekali

Keindahan yang tiada tara
Kemuliaannya tak habis dibicara
Penuh dengan limpahan maghfirah
Ya Ramadhan

Rindu...Aku rindu
Rindu pada kedatangan
     Bulan yang padanya keberkatan (2x)

Ya Allah tolong sampaikan hajatku
Untuk berpanjangan
Nafasku hingga pengakhiran (2x)

Friday, 20 July 2012

Ahlan Wa Sahlan Ya Ramadhan

Assalamualaikum,

Selamat petang jumaat..hari terakhir di bulan Sya'aban sebelum menyambut kedatangan Ramadhan esok hari..disini aku ingin mengambil kesempatan untuk memohon ampun dan maaf sekiranya ada kata-kata aku dalam blog nie menyinggung perasaan kawan-kawan semua..semoga kedatangan Ramadhan kali nie memberi keberkatan untuk kite semua dan sama-samalah kite perbanyakkan amalan dibulan mulia nie..puasa kali nie merupakan puasa terakhir aku sebagai orang bujang sebelum aku melangkah ke fasa baru tahun depan..

Sempena kedatangan bulan Ramadhan nie aku nak share sesuatu..

rugi dan sangat rugi andai berpuasa tapi tidak solat...
rugi dan sangat rugi andai berpuasa di siang hari tapi membazir makanan di malam hari...
rugi dan sangat rugi menahan lapar dahaga dan pada masa yang sama mengumpul dosa..
rugi dan sangat rugi menahan lapar dahaga pada siang hari dan berbukanya sambil berpegangan tangan dengan kekasih hati yang tidak halal..
rugi dan sangat rugi menahan lapar dahaga tetapi sepanjang hari menayang aurat tanpa silu...
rugi dan sangat rugi menahan lapar dahaga tetapi asyik memfitnah mengumpat mengata...
rugi dan sangat rugi menahan lapar dahaga tetapi leka menyantap mata dan telinga dengan maksiat melata...
rugi dan sangat rugi sedangkan Ramadhan itu bulan yang rahmat Allah..
rugi dan sangat rugi sedangkan Ramadhan itu bulan pengampunan Allah..
rugi dan sangat rugi sedangkan Ramadhan itu bulan pembebasan dari api neraka..
rugi dan sangat rugi tika mana puasa itu hanya sekadar menahan lapar dahaga...

Ahlan wa sahlan ya Ramadhan

  

Monday, 16 July 2012

Geram

Assalamualaikum,

Maaflah entry kali nie untuk lepaskan geram..biar aku cerita dari awal supaya korang boleh faham ea..my mum ada beli rumah kos murah di segamat..rumah tue dah habis bayar tahun lepas then my mum pergi pejabat perumahan untuk dapatkan geran rumah..bila pergi pejabat perumahan diaorang kata rumah atas nama orang lain..terkejut lah bila time beli dulu nama tue dah clear dalam sistem tapi bila dah habis bayar loan wujud nama orang lama semula..

Aku macam nak saman je pejabat perumahan coz diaorang tak pandai buat kerja..boleh salahkan my mum coz tak check dulu masa awal2 beli rumah tue..sebelum beli lagi my mum ulang alik pejabat perumahan check rumah tue bukan nama orang lain..banyak betul birokrasi bila berurusan di pejabat kerajaan..

Sekarang bila nak uruskan pertukaran hak milik rumah kena lantik peguam baru coz peguam lama pun sama tak tahu buat kerja..peguam lama tue tahu amik duit je..nak uruskan pertukaran hak milik rumah bukan senang..banyak kerja nak buat..kesian kt my mum nk uruskan semua nie..aku pun penat gak ulang alik parit raja ke johor tolong my mum uruskan semua nie..

Masalah nie semua berpunca dari pejabat perumahan lau tahu dari awal nama orang lain janganlah jual sesuka hati kat pembeli macam my mum..kami nie bukan orang senang..rumah tue beli pun hasil titik peluh my mum bekerja selama 15 tahun..

Saturday, 14 July 2012

Music On Saturday #10

Assalamualaikum,



 Butterfly - Melly Goeslow ft. Andhika Pratama

Ketika waktu mendatangkan cinta
Aku putuskan memilih dirimu
Setitik rasa itu menetes
Dan semakin parah

Bisa ku rasa getar jantungmu
Mencintaiku apa lagi aku
Jadikanlah diriku
Pilihan terakhir hatimu

reff:
Butterfly terbanglah tinggi
Setinggi anganku untuk meraihmu
Memeluk batinmu yang sempat kacau
Karna merindu

Butterfly fly away so high
As high as hopes I pray
To come and reach for you
Rescuing your soul
that previous messed up touching me and you

Jalan ini jauh
Namun kita tempuh
Bagai bumi ini
Hanya milik berdua

Biar ku berlebihan
Mendekatimu
Namun ku tunggu

Friday, 13 July 2012

Sekadar Renungan

Assalamualaikum,

Selamat pagi jumaat semua..dah lama rasanya tak menaip entry dalam blog..maklumlah sejak naik cuti tak ada masa nak menaip entry..baca blog pun curi-curi masa sekejap..nak blogwalking pun tak ada masa..naik cuti banyaknya kerja atas meja..itu baru 2 minggu cuti lau aku cuti 3 bln ke 2 bln ke mesti dah menggunung kerja atas meja..huhuhu cerita aku pergi umrah nanti update dalam entry lain ea..gambar tak sempat nak edit lagi..

Dipagi jumaat yang mulia nie aku nak berkongsi sedikit info yang akau baca dalam facebook..

Rasulullah SAW tidak meninggalkan solat (sunat) 10 rakaat iaitu:
~✿ 2 rakaat sebelum Zuhur

~✿ 2 rakaat sesudahnya Zuhur
~✿ 2 rakaat selepas Maghrib
~✿ 2 rakaat seusai Isyak (juga di rumah) dan
~✿ 2 rakaat sebelum solat Subuh.” 
(HR Bukhari-Muslim, Bukhari)

Dari Aisyah r.a., Rasulullah SAW bersabda,
“Sesiapa yang sentiasa (berterusan) mengerjakan solat (sunat) 12 rakaat, Allah SWT akan membina rumah baginya di syurga, iaitu; 4 rakaat sebelum solat Zuhur dan 2 rakaat selepas Zuhur, serta 2 rakaat sesudah Maghrib, 2 rakaat selepas Isyak dan 2 rakaat lagi sebelum solat Subuh”
(Hadis riwayat Tarmizi r.a.)

Rasulullah SAW bersabda: “Sesiapa yang tetap mengerjakan solat sunat sebelum dan selepas Zuhur sebanyak 4 rakaat maka Allah akan mengharamkan dirinya dari api neraka”
(H.R. Abu Daud & Tirmidzi) 


Wednesday, 13 June 2012

Selamat Jalan

Assalamualaikum,

Hari nie dah start audit kewangan oleh pihak audit dalam tempat aku bekerja..hopefully semuanya berjalan dengan lancar..time audit nie plak aku bercuti panjang selama 2 minggu..macam tahu je aku nak bercuti panjang dan time tue nak buat audit..aku dah turunkan kuasa kepada pegawai yang berkenaan untuk menjalankan tugas sepanjang ketiadaan aku..bukan selalu aku nak cuti lama-lama..



First time nak naik kapal terbang macam-macam perasaan ada..doakan aku dan ibu selamat pergi dan balik..semoga dipermudahkan segala urusan disana..2 minggu lah aku tinggalkan blog nie..balik dari bercuti baru aku update ea..disini aku ingin mengambil kesempatan untuk memohon maaf jika ada kata-kata yang menyinggung perasaan dan mengguris hati..